Valvoja

Valvojan lausunto

 

Kangasala SK tarjoaa loistavan yhdistelmän: Ponsan mahtimaasto ja keskimatka. Mutta kieltämättä valvojakin kummasteli yhteislähdön lisäämistä tuohon upeaan yhdistelmään.

Mutta tätä kirjoitettaessa, kun radat on hiottu yhdessä ratamestarin kanssa ja hienossa maastossa upeassa kelissä käyty rastit tutkimassa, niin voi todeta: kutkuttavan hieno kisa tulossa. Yhteislähdölläkin. Ja samalla loistava viestityyppinen kisatilanne testata omaa suorituksen hallinnan toimivuutta.

 

Maasto on hämäläismaastoksi jopa poikkeuksellinen: kauttaaltaan hyväpohjaista (joitain pystyvihreitä toki on) juostavaa maastoa, jossa on korkeuseroja riittävästi ja varsinkin pisimmillä radoilla on tarjolla vaativaa pienipiirteistä, mutta samalla jylhää erämaista avokallioaluetta.

 

Yhteislähtö perhoshajontoineen tuo oman mausteensa kisaan. Muistakaa leimata perhoshajontojen keskusrastilla joka kerta. Ja kuinka moni suunnistaja onkaan tehnyt virheen keskusrastille toista tai kolmatta kertaa tullessaan – helposti karkaa ajatus ’täällähän mä jo kävin’… Tämäkin on osa sitä suorituksen hallinnan haastetta. Nuorimmille H/D14-sarjan suunnistajille perhoshajontaradat saattavat olla ensimmäinen kerta kisoissa. Tutki kilpailuohjeista kaaviokuva ja suunnista rastit numerojärjestyksessä. Ole tarkkana, että kierrät perhoset oikeassa järjestyksessä – ja muista suunnistaa keskusrastille ja leimata aina keskusrastilla. Ja tässä(kin) maastossa kompassi on tärkeä apuväline – sekä nuorille, että vanhemmille!

 

Hieno kisa tulossa ja samalla hyvä Anttolan SM-keskimatkan harjoitus. Ja vuoden päästä Ponsasta pääsee nauttimaan KangSK:n järjestämällä SM-keskimatkalla. Tosin ilmeisesti silloin on hieman pelkistetympi kartta luvassa. Nyt käytössä on aikoinaan  Apukäyrä-firman tekemä kartta, johon on aukot ja pystyvihreät ym päivitetty. Apukäyrän kartoille on tyypillistä se, että karttaan on kuvattu kovin pienetkin asiat. Minä tykkään, kun saan itse päättää miten pelkistän karttaa/maastoa. Jonkun muun mielestä kartalla on liikaa tavaraa. But anyway – suunnistajan tehtävänä on aina sopeutua olemassa olevaan tilanteeseen. Juuri siksihän tämä laji on niin hieno, kun ei tarvi aina tuijotella saman näköistä ’kaakelinpohjaa’ ja olosuhteet ja tilanteet vaihtelevat kisasta ja rastivälistä toiseen!

 

 

t valvoja Mikko ’Lammikko’ Eskola, TP