SK News

Kangasalalaisen suunnistuksen ikoni on poissa

 
 
Kuva: SK News
Kangasalalaisen suunnistuksen ikoni on poissa
SK News - torstai, 12. joulukuuta 2019, 20:11
 

Mikko Lepo. Kuva: Petteri Kähäri

Yksi kangasalalaisen suunnistuksen suunnannäyttäjistä on poissa, kun Mikko Lepo menehtyi 7. joulukuuta Jyväskylässä.

Lepoa voi liioittelematta pitää yhtenä kaikkien aikojen lahjakkaimmista miessuunnistajista maailmassa. Nuorten sarjoissa Lepo saalisti repullisen SM-mitaleja ja ankkuroi Kangasalan Kisan nuorten Jukolan voittoon.

Nuorten MM-kilpailuissa Lepo saavutti yhteensä kuusi mitalia kolmissa eri kisoissa vuosina ‪1991-1993‬.

Lepo voitti pikamatkan nuorten maailmanmestaruuden vuoden 1992 kotikisoissa Suomessa. Viestissä Lepo ankkuroi Suomelle samana vuonna kultaa ja toisti tempun seuraavana vuonna Italiassa.

Lepo on kuudella mitalillaan edelleen korkealla nuorten MM-kisojen kaikkien aikojen mitalitilastossa. On huomioitava, että tuolloin ohjelmassa ei ollut sprinttiä. Matka olisi sopinut juoksuvoimaiselle ”Tiihalan hirvelle” paremmin kuin hyvin.

Paimio-Jukolassa vuonna 1993 Lepo juoksi kuudennen osuuden nopeimman osuusajan Kangasalan Kisan sijoittuessa kuudenneksi. Kangasala SK:n paidassa Lepo vei viestiä muun muassa vuoden 1998 Juhla-Jukolan ykkösjoukkueessa, kun seura saavutti toistaiseksi parhaan sijoituksensa (7.).

Lukuisten loukkaantumisten vuoksi Lepo ei saanut ulosmitattua lahjakkuuttaan pääsarjassa. Pian työ ja perhe asettui elämässä ykköseksi. Suunnistus säilyi kuitenkin Lepon rakkaana harrastuksena viimeisiin päiviin asti. Viimeisinä vuosinaan Lepo edusti kotikaupunkinsa seuraa Suunta Jyväskylää.

Lepon esimerkki antoi uskoa kangasalaiseen nuoriso- ja edustussuunnistukseen 90-luvulla. Sen merkityksen osaa nähdä vasta jälkikäteen. Vaatimaton ja positiivinen Lepo oli loistava esikuva nuorille sekä pidetty seurakaveri.

Koko Kangasala SK esittää osanottonsa Mikko Lepon läheisille.


Kuva: Petteri Kähäri