SK News

Topias Tiainen laati lopputyönä ensiapuohjeet suunnistustapahtumiin

 
 
Kuva: SK News
Topias Tiainen laati lopputyönä ensiapuohjeet suunnistustapahtumiin
SK News - sunnuntai, 15. joulukuuta 2019, 13:41
 


Suunnistuksen vuoden 2011 keskimatkan nuorten maailmanmestari on saavuttanut elämässään uuden etapin, kun hän valmistui joulukuussa sairaanhoitajaksi.

Opiskelukaveri Lumi Järvelinin kanssa tehty lopputyö liittyi tiukasti suunnistukseen. Kaksikko laati ensiapuohjeet suunnistustapahtumien järjestäjille.

Mitä jokaisen suunnistajan olisi hyvä osata?

‒ Ainakin vierasesineeseen tukehtuneen elvytys, koska se ei ole mukana tässä oppaassa, Tiainen vitsailee.

Mutta vakavammin ottaen: Tiainen kehottaa kaikkia perehtymään painelu-puhalluselvytykseen. Vaikka sitä tarvitsee hyvin harvoin ja toivottavasti ei koskaan, voi taidolla pelastaa toisen ihmisen hengen.

Suunnistajille täsmävinkiksi Tiainen valitsee myös allergisen yliherkkyysreaktion hoitamisen.

‒ Ampiaisen pistot eivät ole harvinaisia, eivätkä käärmeen purematkaan tavattomia. Itsekään ei välttämättä tiedä, millainen reaktio puremasta tulee.

Punkit ovat Suomessakin yleistyvä riesa. Niitä vastaan Tiainen on huomannut helpon keinon toimivan: vaihda vaatteet heti suunnistuksen jälkeen, niin punkki ei välttämättä ehdi tarttua vaatteista ihoon.


Tiaisen ja Järvelinin laatimassa ensiapuoppaassa on mukana tiiviit, kuvitetut ohjeet muun muassa elvytykseen, nilkan nyrjähdykseen, anafylaktiseen reaktioon sekä ampiaisen, kyyn ja puutiaisen pistokseen ja puremiin.

‒ Oikeastihan opas olisi hyvä opiskella etukäteen, sillä kun on tilanne päällä niin ei siinä ehdi enää paljon opiskella. Mutta on tämä varmasti parempi kuin ei mitään. Opas kulkee mukana Tampereen iltarastien kiertävässä ensiapulaukussa.

Tiaisella ei ole tällä hetkellä urheilullisia tavoitteita, mutta suksilla hän viihtyy talvella monta tuntia viikossa.

‒ Toiveena on löytää työpaikka, jonne pääsisi kotoa pyörällä tai hiihtäen.