Hyvää ja rauhallista joulua!

23.12.2021

Toiminnanjohtajan katsaus suunnistuskaudesta 2021

Suunnistusvuosi 2021 on ollut edelleen koronapandemian sävyttämä ja sillä on ollut vaikutuksia seuramme toimintaan. Tilanne on haastanut meitä toteuttamaan normaalista poikkeavia toimintatapoja. Suunnistus on onneksemme ulkoilma- ja yksilölaji, joten olemme pystyneet toteuttamaan seuratoimintaa läpi vuoden vallitsevista rajoituksista huolimatta melko monipuolisesti. Tästä iso kiitos kuuluu teille aktiiviset seuratoimijat, kun olette olleet mukana toteuttamassa totutusta poikkeavia toimintatapoja mahdollistaaksemme hienon lajin harrastamisen ja laadukkaan seuratoiminnan! Mikään ei kuitenkaan korvaa sitä tunnetta, kun pääsee harjoitus- tai kisapaikalle vaihtamaan seurakavereiden kanssa kuulumiset ja kokemaan urheilun mukanaan tuomat onnistumiset ja pettymykset.

Isoimmat vaikutukset koronapandemialla oli kuluvana vuonna Tampereen iltarastien järjestelyihin, lasten suunnistuskouluun, kilpailuiden järjestelyihin ja harjoitusleiritoimintaan. Kaikissa näissä toiminnoissa pystyimme vallitsevien ohjeistusten puitteissa järjestämään terveysturvallisesti tapahtumat, vaikka esimerkiksi lasten suunnistuskoulu siirtyikin keväältä syksylle ja aiotut leirivuorokaudet jäivät suunniteltua vähäisemmäksi.

Vuonna 2020 seurassamme aloitettu aikuisten suunnistuskurssi keräsi suuren suosion kuluneena vuonna. Järjestimme kaikkiaan kolme eri kurssia ja kaikki myytiin loppuun. Voidaan todeta, että kyseisille kursseille on kysyntää ja niitä tulemme järjestämään myös jatkossa.

Talvella toteutimme virtuaalisen hiihtohaasteen Espoon Suuntaa vastaan, jossa molempien seurojen jäsenet hiihtivät yhteensä talvisen sunnuntain aikana huikeat 7148 kilometriä. Keväällä jatkoimme omatoimikilpailusarjaa järjestämällä neliosaisen Verikiven Virstan. Haasteelliset pikamatkan radat keräsivät jokaiseen osakilpailuun mukavan määrän enemmän tai vähemmän tosissaan kilpailevia suunnistajia niin omasta kuin muistakin seuroista.

Suunnistus on pohjimmiltaan kilpaurheilulaji, jossa omega kertoo totuuden ja järjestyksen tuloslistalla. Tuloksien taakse mahtuu paljon harjoitustunteja niin yksin kuin seurakavereiden kesken. Jalkasuunnistuksen SM-pistetilastossa sijoituimme 14. sijalle. Naisten pääsarjassa saavutettiin useampia plakettisijoja SM-kisoissa ja nuorten sarjassa Fanny Kukonlehdon loistava syysvire toi useamman mitalin syksyn SM-kisoista. Ryhmä 2:n (yli 35-vuotiaat) suunnistajamme saavuttivat menestystä tasaisesti läpi kauden SM-kilpailuissa. Napapiiri-Jukolassa niin miesten kuin naisten joukkueet taistelivat viimeiseen asti paikasta Hiidenkivellä (25 parhaan joukkoon) jääden niukasti palkintosijasta. Molemmat joukkueet sijoittuivat lopputuloksissa 27. sijalle. Jukolan viestin kohokohtana oli erinomaisesti alkanut miesten viesti, jossa vielä 3. osuudella ns. pitkällä yöllä olimme viestin 3. sijalla. Nuorten sarjoissa Nuorten Jukolassa suunta on ylöspäin ja tänä vuonna Valkeakoskella sijoituimme sijalle 25. KLL-mestaruuskilpailut toivat Kangasalle hienon määrän menestystä, joten meillä on seurassamme kasvamassa uutta suunnistajasukupolvea! SM-ryhmän (14–20-vuotiaat) aktiivinen osallistuminen viikkoharjoituksissa on ollut erittäin ilahduttavaa ja tekemisen meininki harjoituksissa ollut ihailtavaa.

Kuluneen vuoden aikana seurassamme järjestettiin lähes 200 eri harjoitus- tai kilpailutapahtumaa, joten toimintamme on hyvin laajaa. Vaikka seurassamme on palkattu osa-aikainen toiminnanjohtaja ja seuravalmentaja, talkootyön merkitystä emme voi väheksyä. Kaikki työ laadukkaan seuratoiminnan eteen on tärkeää ja toivon monen tulevan jatkossakin toteuttamaan seuratoimintaa.

Haluan kiittää ja toivottaa seuramme jäsenille, yhteistyökumppaneille ja kaikille hengessä mukana olleille rauhallista ja hyvää joulua! Tehdään ensi vuodesta entistä liikunnallisempi ja menestyksekkäämpi rastivuosi 2022!

Antti Rantala