SM-sprintit: Maiju Oksanen toiseksi nopein suomalainen molemmilla matkoilla

12.5.2024

Kangasala SK:n suunnistaja Maiju Oksanen on kovassa sprinttivireessä niin fyysisesti kuin suoritusvarmuudeltaan. Lauantain SM-sprintti toi hänelle uran ensimmäisen suomenmestaruusmitalin. Se oli väriltään hopeinen.

Sprinttisuunnistajilla oli torstaina ja lauantaina tärkeä näytönpaikka, kun sekä knock-out -sprintissä että perinteisellä sprinttimatkalla jaettiin paitsi SM-mitalit myös paikat kevään maailmancup-kilpailuihin, joista parhaat valitaan heinäkuun maailmanmestaruuskilpailuihin. Oksanen osoitti olevansa varteen otettava ehdokas jopa MM-joukkueeseen, sillä vaikka hän torstain knock-outissa jäikin mitalitta ja oli neljäs, ehti hänen edelleen suomalaisista vain Venla Harju. Tsekkiläinen Tereza Janosikova ja virolainen Evely Kaasiku veivät kullan ja pronssin, sillä he ovat Suomessa vakituisesti asuvina SM-kelpoisia.

– Knock-outiin lähdin tavoittelemaan finaalipaikkaa, jonka arvelin olevan riittävä näyttö mc-paikkaan. Sekä alku- että välieriin osui kuitenkin omalle kohdalleni sen verran kovat erät, että olin henkisesti valmistautunut karsiutumaan jo moneen kertaan ennen finaalia. Mielestäni onnistuin kuitenkin sopivassa suhteessa sekä pitämään omaa suunnistusta kasassa että hyödyntämään muiden vauhtia. Voimia riitti vielä finaaliinkin, vaikka palautusaika jäi alakaavion kautta tullessa hyvin lyhyeksi, Oksanen kommentoi. 

Karvas neljäs sija vaihtui lauantaina leveään mitalihymyyn, kun Oksanen sijoittui Espoon Tapiolan keskusta-alueella suunnistetussa SM-sprintissä toiseksi. Maija Sianoja vei voiton puolen minuutin erolla, ja Inari Karppinen sijoittui kolmanneksi.

– Henkilökohtaisessa sprintissä oma fyysinen vire oli rankan knockout-päivän jälkeen arvoitus. Aamun karsinnassa varmistelin hyväksyttyä finaaliin riittävää suoritusta eikä suunnistus tuntunut oikein sujuvalta. Iltapäivällä finaalin alkuverryttelyssä juoksu tuntui väsyneeltä, joten taktiikkana oli lähteä tekemään tarkkaa työtä suunnistamalla. Mielestäni onnistuin toteuttamaan erityisesti pitkät reitinvalintavälit sujuvasti ja se riitti lauantaina koko suunnistusurani ensimmäiseen SM-mitaliin. Vaikka sinänsä osasinkin odottaa sijoitusta kymmenen parhaan joukkoon, on rehellisyyden nimissä sanottava, että mitalilla yllätin kyllä itsenikin.

Maajoukkuevalinnat julkistetaan alkuviikosta, mutta Maiju Oksanen on aivan varmasti mukana maailmancupin joukkueessa.

– Maailmancupissa hyvä tavoite on päästä knockout-sprintissä tiukasta karsinnasta erävaiheeseen ja tehdä henkilökohtaisissa sprinteissä ehjiä suorituksia. Sen suurempia paineita tuloksista en tässä vaiheessa suostu ottamaan.

Maailmancupissa suunnistetaan toukokuun viimeisenä viikonloppuna kaksi kilpailua Sveitsissä ja seuraavana viikonloppuna kaksi kisaa Italiassa.

Kangasala SK:n junioreista plaketeille eli kymmenen parhaan joukkoon ehtivät SM-sprintissä Vilma Liuha, joka oli neljäs D17-sarjassa ja Voitto Backman, joka sijoittui kahdeksanneksi H15-sarjassa. Veteraanipuolella Sirra Toivonen nappasi mestaruuden D55- ja Outi Hytönen hopeaa D35-sarjassa.