Menestyksekäs SM-viikonloppu

4.9.2023

Suunnistuksen pitkän matkan Suomen mestaruuskilpailut kilpailtiin menneenä viikonloppuna Joensuun Enossa taidollisesti ja fyysisesti haastavissa suunnistusmaastoissa. Kotiin tuomisina SK:n suunnistajille oli värisuora mitaleita sekä pari plakettia. D55-sarjassa Sirra Toivoselle kultaa, D40-sarjassa Mari Pajulalle hopeaa ja D20-sarjassa Fanny Kukonlehdolle pronssia. Plaketeille suunnistivat Topi Hyytiäinen H16-sarjassa 4. sijalle ja naisten pääsarjassa Maiju Oksanen 5. sijalle.

Pitkien matkojen viikonloppu on kova rutistus, kun lauantaina käydään karsinta sunnuntaina juostaviin finaalikilpailuihin. Lauantain karsinnassa saatiin viitteitä hyvästä finaalipäivästä, kun Maiju Oksanen voitti naisten pääsarjassa oman karsintalohkonsa.

Naisten pääsarjassa Maiju Oksanen piti hyvää vauhtia alusta saakka ja jaksoi hyvin koko 80 minuuttia, joka palkittiin maalissa 5. sijalla.

-Suoritus oli kaiken kaikkiaan tasapainen, vaikka pari pientä kaarrosta mahtui rastiympyröihin. Juoksu kulki hyvin koko matkan loppuun asti ja alkukauden harjoittelu vuoristossa helpotti vaarojen rinteillä etenkin ylämäkien juoksemista, kertoi Oksanen, joka vietti alkuvuoden Itävallassa vaihto-opiskeluiden merkeissä.

Radat olivat pitkän matkan kisaksi hyvin vähärastisia ja tarjosivat erittäin vähän kovempaa juoksualustaa edes reitinvalinta vaihtoehtoina.

-Ensimmäisellä pitkällä reitinvalinnalla otin todellisen kalliokiipeilyvalinnan ja jyrkännettä ylös kammetessani mielessä kieltämättä kävi, että näinköhän tähän valintaan menivät hyvät sijoitukset. Yllättävän vähän tällä valinnalla hävisin ja kolme minuuttia perään lähtenyt Ida Haapala sai minut kiinni loppupuolella rataa ja pari rastiväliä matka taittui yhdessä. Viimeiset rastivälit sai suunnistaa yksin, summasi Maiju päivän suoritustaan.

Naisten 20-vuotiaiden sarjassa Fanny Kukonlehto jatkoi SM-kisojen mitaliputkeaan ja suunnisti pronssille.

Kukonlehto oli tyytyväinen kisaansa.

-Kisa oli hyvä. Pieniä virheitä ja epävarmuutta oli jonkin verran, mutta pyrin hyödyntämään selkeät kohdat kovan vauhdin ylläpitämiseen. Tiesin tyttöjen tason olevan kova tänä vuonna, joten mitali oli positiivinen yllätys.

Suunnistuksen SM-kilpailut jatkuvat ensi viikonloppuna Lahden seudulla, kun lauantaina kisaillaan sprinttiä Lahdessa ja sunnuntaina ratkotaan viestin mitalit Hollolassa.