Ratamestarin lausunto

Haralanharjulta avautuva maisema innoitti v. 1853 Zacharias Topeliuksen kirjoittamaan runon "En sommardag i Kangasala", jonka P. J. Hannikainen käänsi suomeksi meille kaikille kovin tutulla nimellä Kesäpäivä Kangasalla.

Hämeen AM-keskimatkan kilpailuun osallistuvien ei kuitenkaan kannata kilpailun aikana ihailla kansallismaisemia vaan keskittyä suunnistustehtävään. 

Lähdöstä 1 starttaaville tarjotaan alussa kulkukelpoisuudeltaan vaihtelevaa maastoa ja jyrkkää lyhyttä nousua. Rastipisteet ovat tarkkoja, ja reitinvalintavaihtoehtoja on tarjolla lyhyilläkin väleillä. Tämän jälkeen kivutaan Haralanharjun yläosan rinteisiin vaativille rastipisteille. Haralanharjulta siirrytään etelän suuntaa loivempipiirteiseen alarinnemaastoon, jossa on oleellista löytää vauhdikkaan etenemisen mahdollistavat reitinvalinnat ja toisaalta osattava jarruttaa oikeassa kohtaa. Viitoitetun tienylityksen jälkeen ratojen loppuosa suunnistetaan avoimessa maastossa, jossa kovaan vauhtiin kannustaa selkeät maastonmuodot ja useat polut. 

Lähdön 2 radat lähtevät alarinnemaaston eteläreunasta ja käyttävät samaa maastoa kuin lähdön 1 ratojen keski- ja loppuosat. 

Kilpailukartta on Janne Weckmanin laatutyötä. Kartta kertoo maastosta suunnistuksen kannalta oleellisimmat asiat ja on helppolukuinen juoksuvauhdissakin. Maastossa on tehty kuluvan vuoden aikana metsänhoitotoimenpiteitä ja alueella on melko runsaasti metsäkoneuria, joista selvimmät ovat kuvattuina karttaan. Hakkuujätteet saattavat paikoin vähän hidastaa etenemistä.

Radat testaavat monipuolisesti suunnistustaitoa ja fysiikkaa, ja kilpailun jälkeen tulosluettelo näyttää ketkä suorituksen hallinnassa ovat onnistuneet parhaiten.  

Mukavaa suunnistuskokemusta toivottaen,

Jarmo Joutsensaari, ratamestari