Ratamestareiden lausunto

Tämän vuoden Viestiliigan kolmas osakilpailu - Hämeen Rastiviesti - suunnistetaan Kangasalan Vartiavuoren maastossa Kangasala SK:n järjestämänä.

Vartiavuoren maasto tarjoaa mahtavat puitteet järjestää Viestiliigan arvoiset viestikarkelot. Perinteiset assosiaatiot hämäläisestä maastosta eivät täyty Vartiavuoressa – maasto on hyväkulkuista talousmetsää, jossa näkyvyys ja kulkukelpoisuus ovat pääosin hyvät. Ratamestariryhmän kokeneemmat ovat makustelleet vanhoja muistikuviaan maastosta ja todenneet, että tänä päivänä maasto ja kartta on hyvin eri näköinen kuin reilut 30 vuotta sitten.

Iltarastit 1990

Kuluneella viikolla reilu viikko ennen tapahtumaa metsä on heräillyt vauhdilla talvesta kohti kesää, mikä vaikuttaa myös suunnistukseen. Heinien puuttuminen aluskasvillisuudesta näin keväällä ja alkukesästä tekee maastopohjasta entistä nopeamman. Toisaalta, nopeasti puhkeavat lehdet heikentävät näkyvyyttä siihen verrattuna, mitä keväällä on totuttu.

Kilpailukartta on uusi, Janne Weckmanin kartoittama vuonna 2021, ja päivitetty tarpeen mukaan. Kartta on selkeä ja helppolukuinen kovassakin vauhdissa.

Ratamestariryhmä on pyrkinyt laatimaan radat, jotka tarjoavat sopivassa suhteessa suunnistustehtäviä ja fyysistä haastetta. Menestyäkseen suunnistaijen on löydettävä oikeat hajonnat ja reitinvalinnat mahdollisimman nopeasti. Kilpailun luonne tulee olemaan sähäkkä lyhyehköine osuuksineen. Viesti juostaan vain kolme viikkoa ennen Jukolan viestiä, mikä tarjoaa suunnistajille mahdollisuuksia hioa viestisuunnistusrutiinejaan ja -kuntoaan, sekä joukkueille mahdollisuuksia varmistua kokoonpanoista ja rooleista Jukolaa varten.

Ratamestariryhmän puolesta 

Eevert Toivonen