Kangasala SK haastoi Espoon Suunnan hiihtokilometreissä

8.2.2021

Loistavat talvikelit ja koronarajoitukset loivat perustan omatoimiseen ja turvalliseen kisailuun seurojen välillä sunnuntaina 7.2.

Kangasala SK haastoi espoolaisen suunnistusseuran Espoon Suunnan hiihtokilometrihaasteeseen, jonka konsepti oli yksinkertainen: kumman seuran suunnistajat keräävät vuorokauden aikana enemmän hiihtokilometrejä. Jokaiselta seuran jäseneltä kelpuutettiin päivän aikana yksi yhtenäinen hiihtolenkki.

Suorituksia kertyi kaikkiaan 313 molempien seurojen osalta ja kokonaiskilometrimäärä oli 7148 kilometriä. Espoon Suunnasta haasteeseen osallistui 181 jäsentä keräten kilometrejä huikeat 3813 kilometriä ja Kangasala SK:n suunnistajia mukana oli 132 jäsentä keräten kilometrejä loistavat 3335 kilometriä. Haastekisan voitto meni Espoon Suunnalle.

- Mahtava määrä saatiin liikutettua jäsenistöä molemmissa seuroissa. Hiihto on erinomainen harjoitusmuoto suunnistajalle ja nyt on erinomaiset hiihtokelit, joten olosuhteet kannattaa hyödyntää. Mukana oli 3-vuotiaasta noin 80-vuotiaisiin, joten kyseessä todella oli koko seuran haaste. Tämä oli kaikkine somettamisineen hauska tempaus, kommentoi Kangasala SK:n toiminnanjohtaja Antti Rantala haastetta.

Korona-ajan haasteena on ollut monessa seurassa aktiivisen toiminnan ylläpito johtuen moninaisista rajoituksista. Suunnistusseurat kautta maan eivät ole jääneet toimettomaksi, vaan ovat olleet hyvin aktiivisia liikuttaakseen suunnistajia.

- Ajat on haasteellisia, mutta luovalla ja avoimella mielellä saadaan aktiivista toimintaa järjestettyä turvallisesti. On toki meidän onni, että suunnistus on ulkoilmalaji. Korona-aika ei ole suunnistustapahtumia lukuun ottamatta vaikuttanut toimintaamme siinä määrin kuin monissa muissa lajeissa.

Haasteen vastapuolena ollut Espoon Suunnan toiminnanjohtaja Kari-Pekka Seppänen oli tyytyväinen haasteen tuomaan aktiivisuuteen.

- Kiitos Kangasala SK:lle haasteesta. Se otettiin meillä Espoossa innostuneesti vastaan ja sunnuntain hiihtolenkillä tuli useampi seuralainen vastaan, kannustaen toisiaan kilometrien keruussa. Sen verran kilpailuhenkisyyttä porukasta löytyi, että viimeiset suoritukset kirjattiin vasta iltamyöhään ja oli siellä ilmeisesti käyty naapuritalostakin lainaamassa suksia, että pääsee ylipäätään osallistumaan yhteiseen haasteeseen. Vaikka korona-aika haastaa, antaa se silti myös luovia mahdollisuuksia toteuttaa esimerkiksi tällaisia omatoimihaasteita seurojen välillä ylimaakuntarajojen.

Haasteessa nähtiin kovia suorituksia

Hiihtokilometrit vaihtelivat muutamista kilometreistä aina 100 kilometriin asti. Keskimääräinen hiihtosuoritus haastepäivänä oli lähes 23 kilometriä.

Kovimmasta hiihtokilometrimäärästä vastasi Kangasala SK:n seuravalmentaja Tomi Närvä. Tomi johti joukkojaan esimerkillään ja hiihti sunnuntain pitkänä lenkkinä 100 kilometriä Kangasalan ja Tampereen latuverkostossa.

- 60 kilometriä meni oikein mukavasti, kun oli paljon kavereita mukana matkassa. Viimeiset 40 kilometriä hiihdin yksin ja viimeisellä 20 kilometrillä alkoi matkanteko hieman puuduttamaan. Koska olin aiemmin lenkillä puhunut kavereille, että satanen on tavoitteena, niin hiihdettävä se oli. Loppumatkasta juoman loppuminen aiheutti pientä lisäväsymystä, kertaili Närvä päivän harjoitettaan.

Voitto Backman, 11, teki myös kovan suorituksen ja hiihti 50 kilometriä vapaalla.

- 30 kilometriä tuli helposti ja loput 20 kilometriä meni sisulla ja tasurilla. Tavoitteena on vielä tälle talvea hiihtää toinen 50 kilometrin lenkki vapaalla Keuruu-Multia laturetkellä.

Tämän haasteen myötä jokaisen suunnistajan on mukava jatkaa harjoitteluaan kohti kevään kisoja, joita toivottavasti päästään suunnistamaan normaalin aikataulun mukaisesti huhtikuun alkupuolelta lähtien.

Teksti ja kuva: Antti Rantala