Katja Linnainmaa löysi iloa urheiluun vaihtamalla Hankasalmen suunnistuslukioon

15.3.2021

Kangasala SK:n suunnistaja Katja Linnainmaan (s. 2003) vaihtojakso Hankasalmen suunnistuslukiossa venyy koko lukioajan mittaiseksi. Katja kertoo kokemuksistaan: 

Ajatus suunnistuslukioon vaihtamisesta oli ollut pitkään haaveena, mutta en uskaltanut heti suoraan vaihtaa lukiota, kun en tiennyt miten sopeutuisin Hankasalmelle. Kun viime keväänä kuulin yhden suunnistajan olevan siellä jakson mittaisessa vaihdossa, innostuin heti ja halusin kokeilla samaa. Kotona jouduin harhoittelemaan lähes yksin ja suunnistusharjoituksiin oli usein pitkä matka, enkä saanut kyytiä niihin. Tiesin kaverini opiskelevan Hankasalmen suunnistuslukiossa ja näin instagramista, kuinka yhtenäinen ja yhteisöllinen suunnistajien porukka on.

Tuntemattomaan hyppääminen ja riskin ottaminen kannatti! Nyt olen opiskellut suunnistuslukiossa viisi kuukautta, lokakuun alusta lähtien, ja tarkoitus olisi jatkaa aina siihen asti, kunnes suunnitelmien mukaan valmistuisin syksyllä 2022.

Treenien osalta suunnistuslukiossa eniten kiinnosti monipuoliset harjoitukset ja hiihtosuunnistus. Suurin osa meistä suunnistajista hisutti tänä talvena ja sen sekä lumisen talven johdosta useat treenit tehtiin hiihtäen ja hisuttaen valmentaja Tero Föhrin lähelle koulua tekemällä urastolla. Talvella treeniviikko koostui usein maanantain kehonhuollosta tai salibandysta sekä luennosta, tiistain, keskiviikon ja torstain iltapäiväharjoituksista sekä tiistaisin ja torstaisin järjestettävistä aamutreeneistä. Kovilla pakkasilla treenattiin sisällä ja ulkona tehdyissä treeneissä oli usein erikseen hiihto- ja juoksuporukka.

Samanhenkiset ihmiset ja yhtenäinen sekä kannustava treeniporukka ovat olleet omiaan myös lisäämään omaa motivaatiota ja halua kehittyä. Yhteistreeneissä on ihan eri tunnelma kuin yksin treenatessa, vaikka edelleen pidän siitäkin paljon. Ennen koulun vaihtamista oman seuran yhteistreenit olivat kaukana ja ehdin mukaan vain harvoin. Ajatus yhteensä puolentoista tunnin autossa istumisesta yhden tihkusateessa tehtävän juoksulenkin vuoksi valitettavasti voitti usein ylivoimaisesti mielikuvan yhdessä treenaamisesta ja kavereiden näkemisestä. Hankasalmella sekä treenit että treenikaverit ovat lähellä!

Talven harjoittelu meni omalta osalta hieman penkin alle alkutalven terveysongelmien vuoksi ja olenkin kantapään kautta oppinut huolehtimaan itsestäni ja terveydestäni aivan toisella tavalla. Olen myös oppinut itsestäni paljon sekä urheilijana, opiskelijana, että ihmisenä. Toivon, että tulevat vuodet Hankasalmella tuovat elämääni paljon uusia kokemuksia ja iloa sekä lisää mahtavan upeita ihmisiä. Toivon, etten koskaan tule katumaan valintaani lähteä kokeilemaan onneani!

Kuvat: hiihtokuva Oskari Aumo, yösprintti Touho Häkkinen.