Lakeuden viesti haastoi toden teolla: SK:laisillakin huippuonnistumisia ja megapummeja

20.6.2021

Jukolan viesti käydään tavallisesti viikkoa ennen juhannusta. Tänä vuonna Jukola on koronatilanteen vuoksi siirretty elokuulle. Viestiliigassa saatiin kuitenkin lauantaina kokea ripaus Jukola-tunnelmasta, kun Lakeuden viestissä suunnistettiin naisten sarjassa Venlojen viestin tapaan neljä osuutta ja miehet kilpailivat viestinsä illan hämärtyessä kesäyöksi.

Lakeuden viesti käytiin Vimpelissä Lakeaharjun erittäin vaativassa maastossa. Virheet olivat pienipiirteisessä ja möykkyisessä maastossa moniminuuttisia. Jopa kärjessä edenneiltä joukkueilta nähtiin monia yli viiden minuutin pummeja.

Kangasala SK:n naisten joukkueen aloittaja Hanna Sivén ja toisen osuuden Laura Ahonen eivät saaneet suunnistusta sujumaan, ja kahden osuuden jälkeen eroa kärkeen oli jo yli 22 minuuttia.

Vaikeuksia oli kuitenkin muillakin joukkueilla, ja kahdella viimeisellä osuudella SK nousi hyvälle loppusijalle yhdeksänneksi. Maiju Oksanen onnistui kolmannella osuudella erinomaisesti ja ohitti matkalla seitsemän joukkuetta. Oksanen juoksi viidenneksi nopeimman osuusajan. Ulrika Uotila nappasi ankkuriosuudella vielä yhden pykälän pois loppusijoituksesta.

Kakkosjoukkue suunnisti pitkään ykkösjoukkueen edellä, ja varsinkin Miina Kanko ja Linda Sainio yllättivät osuusajoillaan: Kanko oli toisella osuudella neljänneksi nopein ja vasta 20-vuotias Sainio kolmannella osuudella kymmenenneksi nopein. Riina Liuha aloitti ja 17-vuotias Katja Linnainmaa ankkuroi kakkosjoukkueen historiansa parhaalle loppusijalle 14:nneksi.

Viestin voitti Lahden Suunnistajat -37.


Miesten viestissä nähtiin kangasalalaisittain komea alku, kun Jere Ahonen selvitti radan virheittä ja vaihtoi toisena, aivan Tampereen Pyrinnön tuntumassa. Hiihtosuunnistuksessa maajoukkuetasolla urheileva Eevert Toivonen piti toisella osuudella SK:n kolmantena.

Mikko Höllillä ja Jaakko Istolahdella sen sijaa oli seuraavilla osuuksilla vaikeaa, ja kärkiletka karkasi. Istolahti päästi ankkuri Samu Lehtolan maaliin sijalla 15. Harvakseltaan kilpaileva Lehtola oli ankkuriosuuden kymmenenneksi nopein ja nosti SK:n sijalle 11.

Miesten viestin kärjessä nähtiin harvinainen karkumatka, kun Navin Joonas Ahola onnistui repimään osuudellaan peräti kymmenen minuutin eron seuraavaan. Kahdella seuraavalla osuudella ranskalaisvahvistus Corentin Roux ja Olli-Markus Taivainen säilyttivät etumatkan, ja Navi vei Lakeuden viestin voiton.


 Lakeudella kilpailtiin myös Fyrry-viesti, jossa samassa joukkueessa oli junioreita 10-vuotiaista 16-vuotiaisiin. Kangasala SK:n joukkue oli Fyrry-viestissä seitsemäs joukkueella Matias Kuikko, Viljami Liukas, Saini Kuikko ja Annukka Linnainmaa.


Tulokset

Eevert Toivonen toi miesten viestin 2. vaihtoon sijalla 3. Loppusijoitus miehillä 11. Kuva: Petteri Laitinen
Naisten 1. joukkue sijoittui viestissä 9. Joukkueessa juoksivat Ulrika Uotila, Maiju Oksanen, Laura Ahonen ja Hanna Sivèn. Kuva: Riina Liuha
Miesten viestissä odotettiin 2. joukkueen ankkurikin maaliin jäätelötarjoilun kera. Kuva: Petteri Laitinen