Marja Molin antaa henkisen valmennuksen osaamistaan SK:n urheilijoiden käyttöön

21.1.2021

Marja Molin on tehnyt SK:ssa vuosien varrella monenlaisia seurahommia nuorten ohjauksesta hallitustehtäviin. Jukolassa hän toimi talkoolaisvastaavana. Marja on ammatiltaan luokanopettaja. Hän on ollut nuoresta asti kiinnostunut henkisen valmentautumisen tuomista mahdollisuuksista ja kyvyistä. Marja on opiskellut aihetta monesta näkökulmasta ja perustanut myös yrityksen, joka tarjoaa ohjausta mielen voiman hyödyntämiseen.

Marja haluaa antaa osaamistaan SK:n urheilijoiden käyttöön. Hän on viimeisen vuoden aikana pitänyt leiripäivissä muutamia valmennustuokioita, mutta syvemmin aiheeseen päästään perehtymään SM- ja edustusryhmäläisille tarkoitetulla kuuden kerran kurssilla, joka alkoi tammikuussa.

Marja kertoo seuraavaksi kurssista ja henkisestä valmennuksesta:

Mikä on nyt käynnissä olevan kurssin tavoite? 

Psyykkisen valmennuksen kurssin tavoite on antaa osallistujille eväitä kehittää suunnistuksessa tarvitsemiaan psyykkisiä taitoja. Lähtökohta on itsetuntemus. Kun tunnet itsesi, osaat lähteä kehittämään itseäsi oikealta portaalta. Toivon, että osallistujat saavat oivalluksia, joilla on hyvin pitkä gps-häntä. Toivon, että osallistujat oppivat itseään palvelevia työtapoja mielensä muokkaamiseen.

Mitä kurssilla tehdään?

Kurssilla käsitellään ajattelun, tunteiden ja tapojen vaikutusta omaan elämään, harjoitteluun ja kilpailemiseen sekä niiden muokkaamista omia tavoitteita paremmin palveleviksi. Jokainen kurssilainen pääsee tekemään konkreettisia harjoituksia ja tehtäviä eli kurssi ei ole luento. Osallistuja on aktiivinen tekijä. Kurssilla jokainen saa omassa rauhassaan tutustua ja tutkia aihetta omista tarpeistaan lähtien.

Kurssilla harjoitellaan rentoutumista, keskittymistä ja erilaisia ajattelun muokkaamisen tapoja.

Miten innostuit opiskelemaan henkistä valmennusta?

Nämä asiat kiinnostivat minua jo hyvin nuorena. Lukiossa olin psykologian kurssin intohimoisimpia opiskelijoita. Omalla suunnistajan urallani olisin kaivannut juuri tällaista  harjoittelua. Tajusin silloin, että se on just sieltä päänupista nyt Marjalla kiinni. Myöhemmin koin oman elämän kriisin, jota läpi kahlatessani tutustuin mielen valmentamiseen  siviilielämän puolella. Opiskelin suunnistusvalmentajatutkinnon lisäksi  LFC Life coach -ammatin ja totesin jälkimmäistä tehdessäni, että voinkin kääntää tämän sisällön urheilun ja erityisesti tietenkin suunnistuksen kielelle. Tämä on niin mun juttu!  Opiskelen lisää jatkuvasti.

Olet perustanut yrityksen. Millaisia työtehtäviä sinulla on ollut?

Olen tehnyt kevytyrittäjänä kolmisen vuotta valmennusta. Asiakkaina on ollut ns. tavallisia aikuisia ihmisiä, joilla on ollut jokin aihe, johon he ovat halunneet selkiyttämistä, tukea tai apua. Yksi suosittu kurssini on ollut Unelmakarttakurssi. Siitä voisi tehdä version myös suunnistajille.... Olen saanut pitää parille ryhmälle nuoria suunnistajia psyykkisen valmennuksen kurssia. Viimeiset puolitoista vuotta olen tehnyt Mielenvoimalla-ryhmävalmennuksia kangasalalaisella ilosiPilatespajalla.

Mitä toivot tulevaisuudessa pääseväsi tekemään?

Olisi suunnattoman ihanaa saada tehdä psyykkistä valmennusta enemmänkin suunnistajien keskuudessa. Näen itseni suunnistusväen  palveluksessa tällä psyykkisen valmennuksen saralla. Hienoa, että saan nyt mahdollisuuden vetää tämän kurssin SK:laisille. Suunnistus on lajina herkkä juurikin mielen toiminnalle. Se yksi väärä ajatus siellä rastinotossa saattaa viedä ne ratkaisevat sekunnit...!  Verkkokurssi on pöytälaatikossa odottamassa. Nautin myös urheilun ulkopuolisesta valmentamisesta. Ja haluan ehdottomasti opiskella lisää! Tällä hetkellä se tapahtuu kirjallisuuteen, webinaareihin ja podcasteihin tutustuen.

Jos ei ole koskaan perehtynyt henkiseen valmennukseen, mutta aihe kiinnostaa, mistä voisi päästä alkuun?

Jos koet olevasi untuvikko tällä alueella, voin kertoa, että osaat jo monta työtapaa, muttet vain tiedosta sitä. Jos haluaa tutustua lisää, kannattaa osallistua ohjaaja/valmennuskursseille ja lukea suunnistusohjaukseen ja -valmennukseen tehtyä materiaalia sekä muuta kirjallisuutta. Tietoa löytyy vaikka kuinka paljon. Minunkin kurssille saa tulla ;) Pistin juuri linjoille instatiliin Suunnistajannuppi. Siellä esittelen aihepiiriä lyhyin postauksin.

Miksi henkinen valmennus on tärkeää? 

Fyysinen ja taidollinen valmentautuminen on tietenkin perusjuttu. Mutta kaikki tuo  fyysinen ja taidollinen tekeminen lähtee ajattelustasi. On siis hyvä tuntea oma ajattelu ja osata vaikuttaa siihen. Psyykkinen valmennus on tätä varten. Se ei ole mitään hokkuspokkus-noitarumpu-shamanismia vaan käytännön tekoja omien tapojen ja ajattelun muokkaamiseen. Kun tasavertaisen lahjakkaita urheilijoita on lähtöviivalla paljon, se joka heistä voittaa, on se sillä hetkellä psyykkisesti vahvin. Joskus se psyykkisesti vahva vetää itsensä fyysisesti kovempiensa ohi.

Lähtökohta on itsetuntemus. Kun tunnet itsesi, osaat lähteä kehittämään itseäsi oikealta portaalta. Meillä on jokaisella uskomuksia, joista ajatuksemme syntyvät. Nämä uskomukset saattavat olla jo vanhentuneita tai vääriä. Uskomukset syntyvät tiedostamattamme pääosin lapsuudessa. Esimerkiksi sinulla voi olla käsitys, että olet kehno lukemaan korkeuskäyriä. Tämä uskomus on saattanut syntyä sinulle hyvin heikoin perustein, mutta olet ollut kehitysvaiheessa, jossa se on kolahtanut kovaa ja jäänyt asumaan mieleesi. Sen voi päivittää! Siitä voi vapautua! Se on se ilosanoma, jota olen tässä levittämässä.