Riina Liuhankin elämäntarinaa tallentui uuteen kirjaan Minna Kauppi – Suunta/Vaisto

22.4.2020

SK:n Kaahari-ryhmän valmentajan ja itsekin aktiivisesti kisailevan Riina Liuhan nuoruusvuosista löytyy nyt kuvaus oikein kirjan kansien välistä. Minna Kaupin isosiskona hän on tärkeänä henkilönä mukana uudessa urheilijaelämäkerrassa Minna Kauppi – Suunta/Vaisto (Like, 2020).

Riinalla ja Minnalla on aina ollut hyvin läheinen suhde. Lapsesta asti he harjoittelivat paljon yhdessä, mutta myös kisailivat toisiaan vastaan.

‒ Jos toisella ei ollut motivaatiota lähteä lenkille, niin harvoin silti jäi lenkki tekemättä, kun ei kumpikaan halunnut jäädä huonommaksi. Minna oli jo pienestä pitäen huono häviämään, ehkä minäkin, Riina kertoo.

‒ Olemme Minnan kanssa lapsena tehneet lähes kaiken yhdessä. Onneksi omia kavereita löytyi molemmilta. Minna oli kovempi juoksemaan kuin minä jo ihan pienenä ja olin tottunut häviämään Minnalle siinä lajissa. Voitin 14-vuotiaaksi Minnaa hiihdossa. Muistan vieläkin yhdet Sysmän Sisun kisat, joissa Minna voitti minut. Se otti tosi koville, itkin ja vannoin lopettavani hiihdon. No en lopettanut kuitenkaan, mutta sen jälkeen Minna vei myös hiihdossa. 18-sarjaan asti taisin olla Minnaa parempi suunnistuksessa, mikä johtui ihan siitä, että Minna pummasi niin paljon. Siinä vaiheessa, kun Minna alkoi toistuvasti voittaa minua suunnistuskisoissa, tajusin jo ehkä sisimmässäni, että Minna on voittaja ja minusta ei tule ikinä yhtä kovaa.

Riinan parhaat urheilijavuodet olivat 16‒20-vuotiaana. Hän oli mukana nuorten maajoukkueessa ja pääsi edustustehtäviin PM-kisoihin, jotka kuitenkin menivät pipariksi rasitusvamman vuoksi.

‒ Kun aloitin opiskelut, päätin nostaa ne etusijalle ja kovempi urheilusatsaus jäi ehkä väistämättä jalkoihin vaikken koskaan treenamista ja SM-tasolla kisaamista lopettanutkaan. Päätös oli aika luonnollinen ja elämä meni pikkuhiljaa eteenpäin muillakin kuin urheilun saralla.

Nykyään Riinan vapaa-ajasta menee iso siivu Kaahareiden reenien ympärivuotisen toiminnan vetämiseen. Lisäksi hän ylläpitää kuntoaan monipuolisesti ja kilpailee innolla.

‒ Kohta omat lapset menevät jo kovempaa, mikä on toki toivottavaakin, hän sanoo.

Riina ja Minna ovat aina olleet paljon yhteyksissä, joten uusi kirja ei tuonut Riinalle yllätyksiä.

‒ Luin kirjan ensimmäistä versiota jo viime keväänä ja annoin myös kommentteja omalta osaltani. Kirja on siitä paljon muuttunut ja tekstiä on tullut lisää. Onkin mielenkiintoista lukea pian kokonainen valmis teos. Varsinkin lapsuuden ja nuoruuden osalta oli mukava muistella meidän yhteisiä treenihetkiä ja keskinäistä kilpailua. Mietimme osin myös yhdessä, mitä kaikkea kirjassa voi ja haluaa kertoa, Riina kertoo.

Minna kertoo kirjassa avoimesti kroonisesta sairaudesta, perheen äidin sairaudesta ja kuolemasta sekä ex-puolisonsa Pasi Ikosen alkoholismista ja masennuksesta. Urheilu-uransa aikana hän halusi pitää nämä rankata asiat poissa julkisuudesta. Lisää kirjasta Kestävyysurheilu.fi:ssä Minna Kaupin haastattelussa ja kirjan arvostelujutussa.

Kirjan voit hankkia SK:n yhteistyökumppanin Premiumsportin verkkokaupasta.

Teksti: Outi Hytönen