Suunnistajat puhkuneet kisaintoa toukokuun alussa

16.5.2021

Suunnistuskauden alun suuria kilpailuja jouduttiin perumaan huhtikuulta. Toukokuun kansalliset kilpailut ovatkin sitten keränneet reilusti tavallisia vuosia enemmän osallistujia. Kangasala SK:n suunnistajatkin ovat olleet innolla mukana.

Eliittisarjojen Suunnistusliiga jatkui 8.5. Kouvolan Elimäellä keskimatkan kilpailulla. Naisten sarjassa liigan pistesijoille suunnistivat Maiju Oksanen (16.), Laura Ahonen (21.) ja Ulrika Uotila (23.). Miehissä Jere Ahonen oli parhaana kangasalalaisena 43. yli sadan osallistujan joukossa. Sarjavoitot veivät Merja Rantanen (Jämsän Retki-Veikot) ja Eetu Savolainen (Ikaalisten Nouseva-Voima).

Seuraavana päivänä käytiin kotimaisen Viestiliigan kauden ensimmäinen kilpailu. Naisten sarjassa SK:n ykkösjoukkue oli 12., kakkosjoukkue erinomaisella suorituksella 18. ja kolmosjoukkue 28. Miesten viestissä suunnistettiin tavanomaisen kolmen tai neljän osuuden sijaan peräti viisi osuutta. SK:n joukkue oli lopputuloksissa 14.

Suunnistus- ja Viestiliigan kilpailut ovat nähtävissä Ilta-Sanomien IS-TV:ssä netissä. Suunnistusliiga jatkuu 6.6. SM-keskimatkalla ja Viestiliiga 19.6. Lakeuden viestillä, joka on miesten sarjassa yöviesti. Tavallisesti viikkoa ennen juhannusta käydään Jukolan viesti, mutta se on koronatilanteen vuoksi siirretty elokuulle.


Antto Backman (vas.), Karri Kontio ja Eemil Ahonen iloisissa kisatunnelmissa helatorstaina. Kuva: Päivi Haavisto / Ikaalisten Nouseva-Voima

Nuorilla näyttökisakuukausi käynnissä

Nuorten sarjoissa annettiin toukokuun alussa näyttöjä EM- ja MM-kilpailuihin sprintissä ja maastojuoksutestissä. Alle 18-vuotiaiden EM-kilpailut käydään elokuusa Liettuassa ja alle 20-vuotiaden MM-kisat syyskuussa Turkissa. Sprintin näyttökilpailussa Nuutti Vennelä oli H16-sarjassa 17. Katri Kontio oli D18-sarjassa 28. ja Katja Linnainmaa 39. Maastotestissä Kontio oli sarjassaan 26. ja Vennelä 29. Toukokuun lopussa näyttöjä annetaan vielä viidessä eri kilpailussa.

Kansallisten tuloksia

Kansallisia kilpailuja on käyty muun muassa Ikaalisissa, Hollolassa ja Hämeenlinnassa. 

Ikaalisten Helasuunnistus oli yksi poikkeuksellisen suuren osanottajamäärän kerännyt kansallinen kisa, kun mukana oli peräti 660 suunnistajaa. Pääsarjoissa oli kova taso. Jussi Suna (Turun Metsänkävijät) voitti miesten sarjan, jossa SK:n suunnistajiakin oli mukana kymmenen. Jere Ahonen oli seitsemäs ja Samu Lehtola kahdeksas. Naisissa maajoukkuesuunnistaja Venla Harju (Tampereen Pyrintö) vei voiton ylivoimaisesti. Laura Ahonen oli yhdeksäs ja Ulrika Uotila kymmenes. 

Topi Hyytiäinen voitti H13-sarjan ja Antto Backman H8RR-sarjan. Junioreista kolmen parhaan joukkoon ylsivät sarjoissaan myös Aino Liuha (D8RR) ja Eino Liuha (H12).

Kaksi päivää myöhemmin alkoi nuorten Hämeen Kompassi-Cup Hämeenlinnan kevätkansallisissa. Antto Backman nappasi jälleen voiton, mutta kolme vikkelää poikaa jäi sarjoissaan niukasti neljänneksi: Voitto Backman (H12), Tami Uusitalo (H13) ja Matias Kuikko (H14).

Hollola-rasteilla SK:ta edustavat pälkäneläissiskokset Katja ja Annukka Linnainmaa onnistuivat mukavasti, kun molemmat olivat sarjoissaan kakkosia.