Suunnistusliiga käynnistyi näyttökisasprintillä

19.4.2021

Kotimaisen Suunnistusliigan avannut sprinttikilpailu Keravalla oli näyttökisa euroopanmestaruuskilpailuin. Kangasala SK:n suunnistajista parhaiten suoriutui Maiju Oksanen, joka oli kisassa 19.

Oksanen oli tyytyväinen kauden ensimmäiseen sprinttikisasuoritukseensa.

‒ Suunnistus oli pääosin sujuvaa, mikä ei kevään kisoissa ole itsestäänselvyys millään tavalla. Loppuviikko on ollut juoksun kulun suhteen aika nihkeä, joten erityisesti siihen suhteutettuna päivän suoritusten aikaiset tuntemukset yllättivät positiivisesti.

Varsinaisen WRE-kisan jälkeen kisarata juostiin poikkeuksellisesti uudestaan samassa lähtöjärjestyksessä. Näin suunnistajat saivat arvokasta tietoa oman vauhtinsa ja suunnistustaitonsa suhteesta. Mitä enemmän aikaa pystyy reserviaikatestissä parantamaan, sitä enemmän on suunnistustaidon puolesta varaa parantaa omia kisasuorituksiaan. Samalla oli mahdollista testata fyysistä kuntoa.

‒ Toisen kierroksen juoksu antoi hyvän tilaisuuden mitata omaa vauhtia suhteessa Suomen kärkisuunnistajien vauhtiin ja toisaalta antoi näytön siitä, miten paljon varsinaiseen suunnistamiseen menee matkalla aikaa. Se myös pakotti radan ja reitinvalintojen tarkkaan analysoimiseen, Oksanen sanoi.

Vasta muutama vuosi sitten ensimmäisiin suunnistuskilpailuihinsa osallistuneella SK:n Satu Rautiaisella oli ennen Keravan kisaa takanaan vain yksi sprinttikilpailu. Aamun kilpailussa Rautiainen oli 47., mutta iltapäivän uusintajuoksussa hän pääsi näyttämään juoksuvauhtiaan ja oli yhdeksänneksi nopein ‒ pari pientä harhailua tosin mahtui siihenkin juoksuun.

Naisten kilpailun kolme nopeinta olivat Veera Klemettinen, Alexandra Enlund ja Marika Teini. Miesten sarjassa voiton vei Aleksi Niemi, kannoillaan Touko Seppä ja Aleksi Anttolainen, jotka jakoivat toisen sijan.

Suurin osa huhtikuun suunnistuskilpailuisa peruttiin koronatilanteen vuoksi, mutta Keravan kisa vietiin läpi turvajärjestelyin. Sprintissä kilpailtiin vain pääsarjoissa ja osanottajamäärä oli rajoitettu.

Suunnistusliiga jatkuu Kouvolassa keskimatkan kilpailulla 8.5. Kaikki Suunnistusliigan sekä Viestiliigan kilpailut televisioidaan.

Tulokset


Teksti: Outi Hytönen

Kuva: Jarmo Koskela