Jalkaterapeutti Minna Saarinen jelppaa jalkavaivoissa

25.2.2021

Kylmät talvikelit ovat aiheuttaneet joillekin jalkavaivoja. SK:laisille apu löytyy läheltä, sillä seuran aktiivisuunnistaja Minna Saarinen on ammatiltaan jalkaterapeutti ja tarjoaa seuran jäsenille käynnit tarjoushintaan, lisätietoa jäsenedut-sivulla.

Minna kertoo seuraavaksi, mitä jalkaterapeutti tekee, milloin kannattaa tulla vastaanotolle ja millainen hänen uransa on ollut. Lopusta löytyvät vielä Minnan vastaukset seurakaverikirjan kysymyksiin.

Mitä jalkaterapeutti tekee?

Jalkaterapia on yleensä vähemmän tunnettu, ala ja jalkaterapeutin työnkuva on hyvin laaja. Jalkaterapeutti on erikoistunut kaiken ikäisten ihmisten alaraajojen terveydenhoitoon ja sen edistämiseen, lantiosta alaspäin. Jalkaterapeutti pyrkii ylläpitämään liikkumis- ja toimintakykyä ja hoitamaan alaraajojen ongelmia. Jalkaterapia voidaan myös jakaa kahteen osa-alueeseen, kliiniseen eli hoitavaan sekä toiminnalliseen puoleen.

Alaraajoihin liittyvät ongelmat ovat hyvin yleisiä ja varsinkin urheilijoilla niitä on lähes jokaisella jossain vaiheessa. Jalkaterapeutti tutkii alaraajojen toimintaa ja kartoittaa mahdollisten oireiden syyn, minkä jälkeen valitaan oikeanlaiset hoitomenetelmät. Jalkaterapeutti suunnittelee ja toteuttaa hoidon yhdessä asiakkaan kanssa.

Jalkaterapeutin vastaanotolle tulee erilaisista alaraajojen ongelmista kärsiviä ihmisiä. Ongelmat voivat johtua virheasennoista tai tapaturmien aiheuttamista vammoista, esimerkiksi urheiluvammat.

Usein oireiden syy voi löytyä muualta kuin oireilevalta alueelta. Esimerkiksi polven tai alaselän kivut voivat aiheutuvat jalkaterän virheellisestä toiminnasta.

Milloin kannattaa tulla vastaanotolle?

Jalkaterapia soveltuu kaiken ikäisille. Vastaanotolle kannattaa tulla, jos on alaraajojen alueelle ongelmia, esimerkiksi lonkan, polven, nilkan tai jalkaterän alueen kipuja (esim. juoksijanpolvi, akillesjänteen vaivat, nilkan nyrjähdykset, kantakalvo sekä kaikki muut lihas- ja jänneongelmat). Voi olla virheasentoja alaraajojen linjauksissa (esim. pihtipolvet, länkisääret, lihasepätasapaino) tai jalkaterässä (esim. vaivaisenluut, vasaravarpaat, jalkaterän ryhdin muuttuminen).

Ongelmien tai kipujen ei tarvitse olla suuria, vaan voi ja kannattaa tulla pienemmästäkin. Jos on useasti samanlaisia tai erilaisia pieni vaivoja, joiden kanssa on kuitenkin pärjännyt niin silti kannattaa ottaa myös ne pienet vaivat haltuun ennen kuin tulee isompia.

Jalkaterapiaa voidaan hyödyntää ennaltaehkäisevänä ennen oireiden syntymistä ja tätä suosittelenkin kaikille urheilijoille. Aina löytyy heikkouksia ja kehitettävää.

Varsinkin jalkaterät jäävät liian vähälle huomiolle, niiden päällä me seistään ja liikutaan päivittäin, joten niihinkin tulisi kiinnittää huomiota.

Jalkaterapeutin työhön kuuluu hyvin monenlaisia tehtäviä. Mitä kaikkea olet ehtinyt työurasi aikana tehdä?

Olen ollut valmistumiseni jälkeen yrittäjänä 2014 maaliskuusta lähtien eli seitsemän vuotta tulee nyt täyteen. Alkuun kiersin paljon terveyskeskuksissa ja kuntoutumiskeskuksissa hakemassa lisää työtunteja sekä erilaisia kokemuksia. Terveyskeskuksissa jalkaterapeutti työskentelee pääasiassa diabeetikkojen ja reumaatikkojen kanssa ja siellä pyritään säilyttämään heidän toimintakykynsä. Diabeetikkojen kanssa työskennellessä toinen tärkeä osio eli hoitava puoli jalkaterapiasta tuli tutuksi, etenkin haavanhoito. Vaikka se ei ollut oma juttu niin olen tyytyväinen, että sitäkin taitoa tuli kehitettyä. Kliininen jalkaterapia on terveyttä edistävää ja eroaa esimerkiksi jalkojenhoitajien työstä.

Jalkaterapeutti ohjeistaa oikeanlaisten kenkien hankinnassa, mikä onkin iso osa jalkaterveyttä. Apuvälineterapia on myös isossa osassa jalkaterapiaa. Teen yksilöllisiä tukipohjallisia sekä varpaiden virheasentoihin silikonisia varvasortooseja. Urheilu- ja kinesioteippaukset on myös hallussa. Pystyn hyödyntämään manuaalista terapiaa eli hierontaa ja nivelten mobilisointia. Edellä mainituista voidaan hyödyntää yhtä tai useampaa keinoa, mutta tärkeää on saada asiakas motivoitua tekemään myös itse töitä tilanteen eteen eli harjoitteita. Kaikille tai ainakin lähes kaikille ohjaan tilanteeseen sopivimmat toiminnalliset harjoitteet.

Hoitavalta puolelta teen tarvittaessa sisäänkasvaneiden kynsien oikaisuhoitoa sekä poistan ihomuutoksia. Muuta kliinistä jalkaterapiaa en tee.

Tällä hetkellä työskentelen omassa toimitilassani Tampereella, jossa olen koko tämän ajan ollutkin.

Tarvittaessa käyn edelleen Kuntoutus Apilassa, mutta se ei ole enää säännöllistä. Lisäksi olen pitänyt erilaisia luentoja ja osallistunut esimerkiksi kenkäkauppojen hyvinvointipäiviin. Olen suuntautunut omien mielenkiintojeni perässä toiminnalliseen puoleen jalkaterapiassa ja ehkä joskus tulevaisuudessa haaveena olisi toimia urheilujalkaterapeuttina, mutta vielä ei ole mahdollista rajata työtä niin selkeästi ja tykkään kyllä kovasti myös lasten ja iäkkäämpien kanssa työskentelystä.

Jalkaterän ja nilkan alue ovat omia vahvuuksiani, siitä ylöspäin lantioon asti taitoni kuitenkin riittävät. Pyrin päivittämään tietojani ja oppimaan lisää koulutuksien avulla. Tällä hetkellä minulla on 3,5 kk alaraajojen tendinopatioihin perehtyvä kurssi meneillään.

Seurakaverikirja

Nimi: Minna Saarinen

Ikä: 30v.

Kangasala SK:ssa vuodesta 2016

Kangasala SK:ssa erityisen mukavaa on huumori ja kotoisa olo.

Paras muistoni Kangasala-Jukolasta on selfie Stora Tunan miesten kanssa. Sitä edelsi autosta herääminen parin tunnin torkkujen jälkeen auringon lämmittäessä. Väkisinkin heräs, kun pääsin seuraavaksi ottamaan Jukolan voittajat maaliin. Oli aika mieletöntä päästä kokemaan se tunnelma joukkueiden seassa.

Seuraava suunnistuskerta, jota odotan erityisellä innolla on lumien vähän sulettua keväällä, jossain kivassa maastossa sekä kisoista odotan sitä kertaa, kun päästäis nauttimaan pitkän kaavan kautta kisapäivän tunnelmasta kaikkien kavereiden kanssa.

Suunnistuksessa erityisen kivaa on  oppiminen ja onnistuminen.

Paras kisaevääni on banaani tai oikeasti eväsleipä, mutta sitä tulee nykyään enää liian harvoin tehtyä mukaan.

Arkisin klo 13 olen yleensä lopettelemassa lounasta tai tutkimassa asiakasta.

Suunnistuksen lisäksi harrastan kaikenlaista kivaa esim hiihtoa, pyöräilyä ja salilla uuden opettelua.

Vinkkini/terveiseni seurakavereille: Ilon kautta!