Kangasala SK lähellä palkintosijoja Napapiiri-Jukolassa

22.8.2021

Suunnistajien kauan odottama Jukolan viesti päästiin vihdoin kilpailemaan Rovaniemellä, ensimmäistä kertaa séitten kesäkuussa 2019 käydyn Kangasala-Jukolan. Kangasala SK:n suunnistajilla oli vielä kaikkia muita pidempi Jukola-suunnistustauko takana, sillä itse järjestetyssä tapahtumassa he eivät päässeet kilpailemaan.

SK:lla oli mukana kymmenen naisten joukkuetta ja yhdeksän Jukola-seitsikkoa. Ykkösjoukkueet olivat lähellä palkintosijoja sekä Venlojen viestissä että Jukolassa, sillä molemmissa viesteissä SK:n loppusija oli 27. Palkinnot jaetaan 25 parhaalle.

Lauantaina iltapäivällä käydyssä Venlojen viestissä Outi Hytönen jäi avausosuudella raskaassa suomaastossa kuusi minuuttia kärjestä, mutta seuraavilla osuuksilla Laura Ahonen ja Maiju Oksanen onnistuivat erinomaisesti ja ohittivat metsässä yhteensä 30 joukkuetta ja ankkuri Ulrika Uotila pääsi maastoon sijalla 32. Uotila käväisi jo sijalla 25., mutta lopussa sattuneen virheen myötä kaksi joukkuetta ehti edelle.

Kilpailun voiton vei ruotsalaisjoukkue Alfta Ösa OK. Myös toinen ja kolmas sija menivät Ruotsiin. Joitain ulkomaalaisjoukkueita jäi pois kilpailusta koronarajoitusten vuoksi, mutta SK:n edellä oli lopputuloksissa vain yhdeksän suomalaisjoukkuetta.

Myös Kangasala SK:n kakkos- ja kolmosjoukkue ylsivät sadan parhaan joukkoon: kakkonen oli lopputuloksissa 55. ja kolmonen 91. Kakkosjoukkueen Hanna Sivén onnistui toisella osuudella hienosti ja oli osuusajoissa 23. nopein. Joukkueessa suunnistivat myös Riina Liuha, Fanny Kukonlehto ja Vilma Annala.

Yösuunnistus sujui 

Jukolan poikkeuksellisen pimeä yö alkoi kangasalalaisittain loistavasti. Kristo Heinmann oli pitkään mukana avausosuuden kärkiletkassa ja vaihtoi lopulta sijalla 34. Harvakseltaan kilpaileva Samu Lehtola veti toisen osuuden huippuvauhtia ja kahden osuuden jälkeen SK oli vain 49 sekunnin päässä kärjestä.

Kolmas osuus oli pituudeltaan peräti 16,4 kilometriä. Maajoukkuehiihtosuunnistaja Eevert Toivonen kesti kärkiryhmässä yli puolivälin, mutta joutui lopussa taipumaan kuuden minuutin verran. Sijoitus oli edelleen komeasti 21.

Kahdella lyhimmällä osuudella viestiä veivät Tuomo Istolahti ja Mikko Hölli. He suoriutuivat tehtävistään tasaisesti, sijoitus pysyi edelleen 30 parhaan joukossa, mutta aikaero kärkeen revähti 21 minuuttiin. Kuudennella osuudella Topias Tiainen, joka suunnisti vasta kauden toisen kilpailunsa, oli peräti 22. nopein 1200 suunnistajan joukossa, ja päästi ankkuri Jaakko Istolahden maastoon sijalla 23. Istolahti piti 12 kilometriin saakka kiinni palkintosijasta, mutta lopussa kävi samoin kuin SK:n naisille: kaksi joukkuetta livahti ohi ja loppusijoitus oli 27.

‒ Tosi hyvä mieli jäi hienosta sijoituksesta. Tämä oli itselleni paras Jukola-sijoitus ja selkästi parempi tulos ja suoritus kuin SK:lla viime vuosina on ollut. Samalla harmittaa kuitenkin kovasti, että palkintosija jäi saavuttamatta. Tuntuu, että se olisi ollut otettavissa. Yhdeksän tuntia suunnistettiin ja kaksi minuuttia jäätiin, Istolahti summasi joukkueen kokonaissuoritusta. Omaan suoritukseensa hän oli tyytyväinen. Lopussa tosin krampit hidastivat hieman menoa ja kompassikin hajosi.

Jukolan radat oli suunniteltu yöttömän yön valoisuutta ajatellen, mutta koronan vuoksi siirretyssä tapahtumassa koettiin kaikkien aikojen pimein yö, kun viisi seitsemästä osuudesta suunnistettiin täysin pimeässä.

‒ Pidin maastosta ja radasta. Yksi Jukolan hienouksista on se, että joka vuosi on ihan erilainen maasto. Rovaniemen tyyppistä isoilla soilla suunnistamista ei tule kovin usein tehtyä, sanoi Istolahti.

 Kangasala SK:n kakksosjoukkue oli 86.

Kangasala-Jukolan voittaja uusi voittonsa

Napapiiri-Jukolan voittoon suunnisti Stora Tuna OK. Ruotsalaisseura onnistui voittamaan Jukolan nyt toisen kerran peräkkäin. Vielä historiallisemman voitosta tekee se, että seitsikko oli täsmälleen sama kuin kaksi vuotta sitten Kangasalla.

Juoksujärjestys vain vaihtui, mutta alun perusteella Stora Tunan kannattaa ehkä palata vanhaan järjestykseen. Aloittaja Anton Sjökvist oli todellisissa vaikeuksissa Vennivaaran laakeilla rinteillä ja jäi osuudellaan yli 11 minuuttia. Henrik Johannesson onnistui toisella osuudella kaventamaan eroa kolmella minuutilla, ja Olle Kalered nosti Stora Tunan voittokamppailuun suunnistamalla pitkän yön eli kolmannen osuuden nopeimman ajan. Svenskin veljekset Jesper, Joakim, Viktor ja Emil hoitelivat neljä viimeistä osuutta aivan piikkipaikalla päälliköiden. Ero toiseksi tulleeseen IFK Göteborgiin oli lopulta, loppusuoratuuletusten jälkeen, yksi minuutti. Kolmanneksi sijoittui Helsingin Suunnistajat.